Најдобрите “street art” во светот

 

Во последните неколку години уличната уметност станува тренд. Додека некогаш графитите се криеја, цртачите на графити беа прогонувани, очигледно ситуацијата е драстично сменета и истите уметници денес се признаени, а нивните дела се појавуваат слободно во јавност.

Причините заради кои порано луѓето одеа во музеи, денес се истите заради кои многу луѓе одат по уличките на големите светски градови – да пронајдат нешто оригинално и уникатно, специфично, и тој момент да го овековечат со својот фотоапарат, а тоа е појако од затворањето во четири ѕида во музеј.

Графити во Мелбурн

Некогашните населби кои туристите ги заобиколуваа денес се атракција, затоа што клинци со спреј боја во раката го нанесуваат својот талент, моментална душевна состојба, мислење. Графити, мурали, инсталации, скулптури, сето тоа е дел од  уличната уметност распространета секаде на светот.

Графити во Њу Јорк

Графити во Каиро

Графити во Лос Анџелес

Графити во Лондон од Бенкси

Графити во Берлин

Графити во Буенос Аирес

 

Don`t copy text!