Потребни состојки:
100 г омекнат путер
1-2 чешниња лук, ситно изрендани или исечкани
2 мали лажички ситно исечкан магдонос (опционално)
Ако ви се брза и немате време да сечкате, наместо свеж лук ставете 1 лажиче лук во прав и 1/4 лажиче кромид во прав.
Начин на подготовка:
- Измешајте ги путерот, лукот и магдоносот заедно во мал сад. Зачинете со малку сол (ако користите несолен путер) и црн пипер.
- Сервирајте го намачкан на потпечени лепчиња, пица или со тестенини. Чувајте го намазот во фрижидер најмногу една недела.
- Друг предлог за сервирање е да го намачкате на лепчиња чиабата, да изрендате одозгора пармезан и кратко да ги потпечете во рерна на 180 степени Целзиусови.
На здравје!