НАСА реши да истражува мистериозен остров

Како резултат на вулканска ерупција што се случила во близина на островот Тонга во јужниот Пацифик пред 4 години, создаден е нов остров со име Hunga Tonga-Hunga Ha’apai на кој денес цвета живот.

Минатата година научниците на НАСА пратиле тим за да го истражат новонастанатиот остров.

На својот блог ги објавиле своите резултати и чувства.

“Бевме возбудени како ученичиња. Воглавно е покриено со црн чакал, нема да го наречам песок, бидејќи каменчињата се со големина на грашок, а ние носевме сандали. Беше прилично болно бидејќи ни се вовлекуваа во сандалите и нè гребеа. Веднаш се забележува дека тлото не е рамно како што се гледа од сателит. Постојат нерамнини, а брановите направиле од црниот чакал интересни примероци”, напишал Ден Слејбек, научник од НАСА.

“На сликите ќе видите светли бои кои го покажуваат присуството на кал. Калта е прилично леплива. Иако го видовме, сè уште не знаеме од што е и од каде доаѓа. Мислевме дека е пепел, но не е”, додава Слејбек.

Освен мистериозната кал, научниците ги развесели сознанието за присуство на вегетација и некои видови животни како ут и стотина чапји што се гнездат на островот.

Истражувачите на НАСА земаа примероци за анализа со цел да утврдат колку долго би можел островот да се задржи.

Don`t copy text!