Потребни состојки:
2 модри патлиџани
300 мл бујон од зеленчук
1 лист од ловор
2 лажица маслиново масло
1 кромид исечкан ситно
1 чешне лук ситно исечкано
120 г црвена леќа
120 г исечкани печурки
200 г насечкан патлиџан
1-2 компири исечкани на тркалца
1 лажица вода
1 лажичка оригано
1 лажичка мајчина душичка
1 лажица доматно пире
Прелив:
1 јајце
2 лажици рендан пармезан
1/2 чаша јогурт
1/4 лажичка морско оревче
сол и бибер по вкус
магдонос, рендан пармезан и оригано за декорација
Начин на подготовка:
- Модриот патлиџан исечете го на тркалца со дебелина од половина сантиметар, ставете ги тркалцата во голема цедалка и наросете ги со сол. По 30 минути исплакнете ги и со хартиени бришачи истапкајте ги да се впие водата.
- Леќата сварете ја со ловоровиот лист и кога ќе биде готова, процедете ја од водата.
- Во длабоко тавче кромидот и лукот динстајте ги во 1 лажица маслиново масло околу пет минути. Додајте ја исцедената леќа, печурките, доматното пире, исечканиот црвен патлиџан, ориганото, мајчината душичка и една лажица вода. Откако сето тоа ќе зоврие, намалете ја температурата и крчкајте ја мешавината 10 минути на средна температура. Ако е многу густа, додајте вода. Зачинете со сол и бибер и тргнете го тавчето на страна.
- Тркалцата модар патлиџан испржете ги во една лажица маслиново масло, по три минути од двете страни. Испржете ги и тркалцата компири. Наредете ги тркалцата во слоеви заедно со мешавината од зеленчук. Најгорниот слој да биде со модар патлиџан.
- Направете го преливот така што ќе го изматите јајцето со виљушка заедно со пармезанот, јогуртот, морското оревче и зачини по вкус. Оваа смеса прелијте ја преку мусаката и размачкајте ја со лажица да покрие секаде. Одозгора наросете рендан пармезан и оригано.
- Мусаката печете ја во рерна загреана на 180 степени Целзиусови околу 45 минути или додека да добие одозгора златножолта боја. Испечената мусака декорирајте ја со ситно исечкан магдонос.
На здравје!