Select Page

Меѓународен ден на мажите

Меѓународен ден на мажите

 

Денес, 19 ноември, во над 70 земји во светот се прославува како Меѓународен ден на мажите. На денешен ден во 1999 година по иницијатива на Тринидад и Тобаго во ООН беше решено 19 ноември да се прогласи за Интернационален ден на мажите.

Овој настан има за цел да се промовира безбедноста и здравјето на момчињата и мажите, родова еднаквост и истакнување на позитивната улога на мажите во општеството.

На денешен ден се слави придонесот на мажите во семејството, општеството, семејството и бракот.

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.