Менструалниот циклус може да влијае на долговечноста

 

Истражување спроведено на Медицинскиот универзитет Сан Диего, открило дека жените кои подоцна во животот добиле менструален циклус и менопауза, имаат поголеми шанси да доживеат 90 години и повеќе.

Истражувањето се темели на анализа на 16.000 жени, и е прво истражување кое ги поврзува репродуктивните фактори со долговечноста.

“Жените кај кои менструалниот циклус почнал на возраст од 12 години или подоцна, а менопаузата им почнала на возраст од педесет години или подоцна, имаат поголеми шанси да живеат подолго од 90 години”, изјави д-р Аладин Шадијаб.

Жените кои добиле менструација подоцна, имале помалку здравствени проблеми како што се срцевите болести, а оние кои подоцна влегле во менопауза имале поголеми шанси да бидат во одлична здравствена состојба.

Жените кои подоцна добиле менструација и подоцна влегле во менопауза, е помалку веројатно да станат пушачи, а пушењето докажано ги оштетува кардиоваскуларниот систем и јајниците, што доведува до порана менопауза.

 

Забрането е копирање на текстот!