Состојки:
2 големи модри патлиџани
5 чешниња ситно насечкан лук
1/2 лажичка крупен црвен пипер (буковец)
700-800 мл доматно пире
1 поголемо јајце
400-450 г рикота сирење
200 г рендано моцарела сирење
110 г рендан пармезан
2 лажички италијанска мешавина на зачини
маслиново масло, свеж босилек, сол по вкус
Начин на подготовка:
- Пресечете ги двата краја на модрите патлиџани (може и да ги излупите, но не мора), потоа исечете ги по должина на парчиња дебели околу 3 милиметри. Посолете ги од двете страни и оставете ги да отстојат околу 10 минути. Потоа, со хартиени бришачи благо впијте ја водата што во меѓувреме ќе ја испуштат парчињата модар патлиџан.
- Секое парче модар патлиџан пржете го на скара или во тавче со многу малку маслиново масло, по 2-3 минути од секоја страна (ако ви се брза, може да го прескокнете овој чекор).
- Во тава на средна температура на малку масло пржете го лукот со црвениот бибер околу 3 минути, или додека лукот да пушти арома (да не стане кафеав). Додајте го доматното пире со 1 лажичка сол, измешајте да се соединат состојките и оставете да крчка околу 10 минути. Ако има потреба намалете ја температурата (ако врие пресилно и прска). Додајте насецкан босилек, измешајте и тргнете ја тавата од шпорет.
- Во длабок сад изматете го јајцето со жица за матење, додајте ја рикотата, 150 гр од моцарелата, 80 гр пармезан и италијанската мешавина на зачини. Измешајте убаво да се соединат сите состојки.
- Наредете ја лазањата по следниот редослед: на дното на тавата за печење намачкајте подебел слој од црвениот сос; врз него наредете парчиња модар патлиџан да се прекрие целото дно на тавата (може парчињата да се преклопуваат); врз нив намачкајте тенок слој од мешавината со рикота; врз оваа мешавина повторно ставете црвен сос; врз него наредете парчиња модар патлиџан и повторете ја постапката на крај да завршите со црвениот сос одозгора. Остатокот од пармезанот и рикотата испрскајте го врз наредените лазањи.
- Печете околу 45 минути на 190 степени Целзиусови, додека сирењето да се стопи и потпече.
- По печењето извадете ја тавата од рерна и оставете ја да отстои на страна 15-20 минути пред да ја послужите лазањата. Декорирајте со насечкан свеж босилек.
На здравје!