Потребни состојки:
1/2 чаша вода
2 лажици ситно исечкан лук
1 лажица лук во прав
2 чаши павлака
2 лажици пченкарно брашно
1 лажица магдонос
сол и бибер по вкус
Подготовка:
- Половина од водата ставете ја во тавче на средна температура да зоврие. Додајте ги свежиот и лукот во прав и нека врие додека да испари скоро целата вода, околу 5 минути.
- Потоа додајте ги павлаката, солта, биберот и ситно исечканиот магдонос.
- Во другата половина од водата што ви остана измешајте го пченкарното брашно и додајте го во сосот. Гответе додека да добиете густа конзистеција, околу три минути.
- Сосот послужете го со месо, пржени компирчиња, чипс или салата по избор.
На здравје!