Select Page

Кремите за лице со заштитен фактор го ублажуваат стареењето на кожата

Кремите за лице со заштитен фактор го ублажуваат стареењето на кожата

Секој ден во текот на целата година, на кожата ѝ е потребна заштита од штетните сончеви зраци. Оваа заштита е особено важна за време на летото.

УВА и УВБ зраците поминуваат и низ облаците и стигнуваат до кожата дури и кога надвор воопшто не се гледа сонцето. На лицето и другите откриени делови од телото за време на сите четири сезони, а посебно за време на пролетта и летото, им треба заштита од сонцето во форма на квалитетна крема со заштитен фактор.

УВБ зраците ја оштетуваат ДНК-та, заслужни се за потемнетиот тен бидејќи го поттикнуваат излачувањето на меланин, но предизвикуваат и изгореници на кожата и создавање на слободни радикали, односно, предизвикуваат оксидативен стрес.

УВА зраците продираат подлабоко во кожата од УВБ зраците, и во допир со клетките предизвикуваат, исто така, оксидативен стрес и водат кон предвремено стареење на кожата.

УВА зраците се постојани во текот на целиот ден, додека УВБ зраците се најсилни во пладневните и попладневните часови, кога сонцето најсилно грее.

За да остане здрава, сјајна и без брчки, важно е кожата правилно да се негува, а правилната нега подразбира и користење на креми со заштитен фактор во текот на целата година. Се разбира, за време на зимата не мора да се користи фактор 50, во тој период доволен е СПФ 15 или 20, освен ако не одите на скијање. Кога сте на снег треба да користите повисок заштитен фактор, исто како кога за време на летото одите на плажа.

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.