Гастрономија

Колбаси со зеленчук потпечени во рерна

 

Потребни состојки:

1 компир исечкан на коцки

350 г боранија

1 главица брокула разделена на цветчиња

2 големи пиперки исечкани на залчиња

260 г колбаси исечкани на тркалца

6 лажици маслиново масло

1/4 лажичка буковец

1 лажичка мелен црвен пипер

1/2 лажичка лук во прав

1 лажица оригано

1 лажица сув магдонос

1/4 лажичка сол

1/4 лажичка бибер

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
  2. Голема тепсија обложете со алуминиумска фолија.
  3. Наредете го исечканиот зеленчукот заедно со колбасите на фолијата и распоредете го подеднакво низ тепсијата.
  4. Одозгора сипете го маслиновото масло и сите зачини. Измешајте ги зеленчукот и колбасите да се покријат со масло и со зачини.
  5. Печете 15 минути, потоа измешајте го зеленчукот да се испече од сите страни и вратете ја тепсијата уште 10-15 минути во шпорет, додека колбасите и зеленчукот да се допечат.
  6. По желба, одозгора изрендајте пармезан, декорирајте го јадењето со свеж магдонос и послужете го топло со прилог од ориз.

На здравје!

 

Слични написи

Едноставен намаз од туна

Biba

Молдавија ја има најголемата винарија во светот

Biba

Основен рецепт за вафли

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.