Потребни состојки:
700-800 г кајсии
3 јајца
2 чаши шеќер
1 (неполна) чаша зејтин
1 чаша млеко
3 чаши брашно
1 ванилин шеќер
1 прашок за печиво
гриз за посипување
Кајсиите може да ги замените со друго овошје или со мармалад по ваш избор.
Начин на подготовка:
- Со миксер изматете ги јајцата и шеќерот, да станат густи и пенести.
- Потоа едно по едно со непрекинато матење додавајте ги зејтинот, млекото, ванилиниот шеќер и брашното измешано со прашокот за печиво.
- Половина од смесата истурете ја во намастено и набрашнето тавче и печете ја во рерна загреана на 170 степени Целзиусови.
- Кајсиите измиени, исчистени од семките и суви, исечкајте ги на парчиња по ваш избор, поситно или покрупно. Ако немате свежи, може да ставите и од компот, само претходно оставете ги убаво да се исцедат од водата.
- Кога ќе се испече првата половина од тестото извадете ја од рерна, посипете ја со гриз (за да го впие вишокот на течности од овошјето) и одозгора наредете ги кајсиите подеднакво врз пандишпанот. По желба врз овошјето може да посипете шеќер.
- Врз кајсиите истурете ја рамномерно втората половина од пандишпанот и ставете го колачето да се допече уште десетина минути.
- Кога ќе биде готово извадете го од рерна и додека е топло посипете го со шеќер во прав. Сервирајте го откако целосно ќе се олади.
На здравје!