Забава

Камена шума во пустината Пинаклс

Ништо освен звукот на ветрот не ја прекинува морничавата тишина на пустината Пинаклс. Секој писател на научно-фантастични романи кој бара место што предизвикува студ во вените, ќе биде задоволен од оваа чудна област веднаш до брегот на Југозападна Австралија. Сите потребни состојки се таму: неподвижна шума од карпи во област каде што речиси и да нема вегетација, ниту најмала трага од каква било човечка активност, само жолт песок што се движи од ветрот.

Пустината Пинаклс е една од најмалку посетените природни атракции во Австралија. Се наоѓа на два часа возење од најблискиот град Сервантес. Во него влегуваат само теренски возила, бидејќи карпите од варовник што излегуваат од земјата можат да ги скинат гумите на другите автомобили. Иако не е лесно да се стигне до оваа пустина, напорното патување вреди на првиот поглед на кулите. Во пејзаж кој наликува на површината на Месечината, острите сенки нагласуваат необични, назабени форми. Сивите карпи високи до 12 метри се издигнуваат директно од рамната песочна површина и чуваат тајни закопани десетици илјади години.

Кога ќе навлезете малку подлабоко во пустината боите се менуваат, а сивата се заменува со златна. Некои од овие карпи се големи како автомобили, некои како куќи, а некои се прилично мали. Илјадници такви карпи се расфрлани на дел од пустината што зафаќа површина од четири квадратни километри. Секоја кула е различна. Нивната површина е мазна или со јами, а се разликуваат и по формата. Едната група наликува на големи шишиња млеко кои чекаат да ги земе фантомски млекар. Втората група е нраречена „сенки на страшила“, а централниот столб во таа група е „приказот на смртта“ кој им дава совети на духовите собрани околу неа. Другите имиња се исто така многу карактеристични, но не толку мрачни: „камила“, „кенгур“, „катници“.

Иако камените кули се стари илјадници години, тие веројатно излегле од песокот неодамна, можеби во последните сто години. Додека Хари Тарнер, историчар од Перт, не наишол на нив во 1956 година, се чини дека никој не знаел за нив, освен што раните холандски доселеници спомнале во нејасни усни приказни остатоци од древен град што ги виделе на овие простори. Во минатиот век никој не ги ни спомнал кулите. Кога би биле видливи, сточарите кои во 19 век редовно ги носеле говедата во Перт по песочната патека покрај брегот, сигурно би знаеле за нив.

Истражувачот Џорџ Греј, кој бил гувернер на Јужна Австралија и подоцна прогласен за витез, веројатно поминал блиску до областа за време на неговите патувања во 1837-1838 година. Тој водел многу прецизен дневник, но не ги спомнал кулите. Научниците проценуваат дека камените столбови се стари помеѓу 25.000 и 30.000 години и веруваат дека биле видливи барем еднаш пред 20 век поради артефактите од каменото време пронајдени во основата на некои од нив. Карпите веројатно биле покриени со песок, а можеби и со илјадници години, бидејќи дури ни Абориџините не ги спомнуваат во нивната вера.
Додека дува низ пустината, ветрот постојано го придвижува мекиот песок и изложува нови делови од карпи додека ги покрива другите. Затоа кулите кои денес се дел од националниот парк Намбунг би можеле повторно да исчезнат за неколку векови. Ако тоа се случи, барем нивното постоење ќе биде забележано и со збор и со слика.

Слични написи

Во Канада е пронајден дијамант од 552 карати

Biba

Во продажба McLaren за 300 евра

Biba

Лондон е прогласен за најдобра туристичка дестинација

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.