Индиски лепчиња (наан) со лук

Кликнете на копчето "Сподели" и другите да го прочитаат написот.
  •  
  •  

Потребни состојки:

1 ќесичка сув квасец

1 чаша топла вода

2 лажици шеќер

3 лажици млеко

1 јајце

2 лажички сол

4-4 1/2 чаши брашно

2 лажички ситно насецкан лук

1/4 чаша стопен путер (за премачкување)

Начин на подготовка:

Во голем сад растворете го квасецот во топла вода со лажичка шеќер. Кога ќе се направат меурчиња (за десетина минути) во садот ставете ги шеќерот, млекото, солта, јајцето изматено со виљушка и брашно доволно за да се измеси меко тесто. Измешајте ги состојките, направете тесто и месете го на набрашнета површина 7-8 минути. Оставете го тестото на страна покриено двојно да нарасне, околу еден час. Потоа премесете го и во месењето додајте го лукот да се распореди низ тестото. Од тестото вадете и правете топчиња со големина на пинг понг топче (или малку поголемки). Оставете ги топчињата да нараснат (покриени) двојно околу 30 минути. Потоа секое топче исукајте го потенко во кружна форма и пржете го на грил тава лесно намастена. Пржете додека лепчето добие светлокафеава боја околу 2-3 минути, намачкајте ја непржената страна со путер и свртете го лепчето од другата страна. Намачкајте ја и пржената страна со путер и пржете уште 2-4 минути. На ист начин испржете ги сите лепчиња. Послужете ги топли или ладни, со прилог по ваша желба. На здравје!