Select Page

Зошто ги гризете усните кога слушате музика што ви се допаѓа или додека танцувате

Зошто ги гризете усните кога слушате музика што ви се допаѓа или додека танцувате

 

Појавата на гризење на усните додека ја слушате вашата омилена песна или додека танцување на песна што ви се допаѓа е сосема нормална. Тоа се случува затоа што  ја чувствувате музиката.

Усните се преполни со нерви и благата болка што ја чувствуваме додека ги гриземе поттикнува лачење на ендорфин, хормонот што предизвикува убави емоции.

Друго објаснување за оваа појава е и тоа дека гризењето на усните е фацијална експресија што ја забележуваме кај голем број на музичари, а се појавува од истата причина поради која луѓето прават гримаси додека доживуваат оргазам или кога нешто ќе ги заболи. Сето тоа е начин на кој покажуваме како се чувствуваме.

Со гризењето на усните праќате сигнал дека сте добро расположени, а тоа може да поттикне и луѓето околу вас да се чувствуваат поубаво.

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.