Select Page

Здравствени состојби што можат да се влошат ако јадете патлиџани

Здравствени состојби што можат да се влошат ако јадете патлиџани

 

Иако патлиџанот е многу здрав продукт, кај некои лица што имаат одредени здравствени проблеми може да ја влошат состојбата. Во кои случаи е умно да ја намалите или исклучите употребата на патлиџани некое време за да видите дали ќе има промена?

  • Можат да предизвикаат рефлукс на желудочната киселина. Патлиџанот содржи многу состојки што можат да предизвикаат појава на киселина кај луѓе што имаат гастрит и гастроезофагеални рефлексни болести. Дури и ако сте потполно здрави, консумирањето на преголема количина патлиџани и производи од патлиџани може да биде проблем.
  • Кај некого може да предизвика болка во зглобовите. Со оглед на тоа што патлиџанот содржи алкалоид наречен соланин кој создава калциум, неговото таложење може да предизвика воспаление и болка во зглобовите.
  • Бубрежно болните треба да ја дозираат количината на патлиџани. Причина за ова е погоре споменатото таложење на калциум во телото, а богати се и со оксалати-состојка што не се преработува и ако во телото се внесува во големи количини може да ја наруши работата на бубрезите.
  • Можни се алергиски реакции. Патлиџаните содржат хистамин кој го јакне имунолошкиот систем. Алергиски реакции на патлиџани се многу ретка појава и обично се манифестираат со исипување на кожата и отекување на јазикот.
  • Патлиџаните можат да го изиритираат уринарниот тракт. Храната која содржи голема количина на киселина како патлиџаните, можат да ја изиритираат бешиката ако се претера со консумирањето.
  • Конвенционално одгледаниот патлиџан содржи многу пестициди. Претерано консумирање на вака одгледани патлиџани може да биде штетно за организмот, па затоа се советува користење на органски одгледани патлиџани.

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.