Потребни состојки:
масло за подмачкување
1/2 чаша грубо исечкани бадеми
1/2 чаша грубо исечкано суво овошје по ваш вкус (цреши, грозје, вишни, кајсии…)
1/2 лажичка цимет
4 чаши овесни снегулки
1/2 чаша крупно исечкани ореви
1/2 чаша кокосови снегулки
прстофат сол
1/4 чаша мед
1/2 чаша светлокафеав шеќер
1/3 чаша зејтин
1 лажичка екстракт од ванила
Начин на подготовка:
- Рерната загрејте ја на 160 степени Целзиусови. Голема тепсија обложете со хартија за печење и намачкајте ја хартијата со тенок слој зејтин.
- Во длабок сад измешајте ги овесните снегулки, бадемите, оревите, сувото овошје, кокосот, циметот и солта, и тргнете ги на страна.
- Во тавче на шпорет, на средна температура ставете ги зејтинот, медот и шеќерот, измешајте ги и откако смесата ќе зоврие тргнете ја од рингла и додајте ја ванилата. Измешајте сè да се соедини. Со овој сируп полејте ја мешавината со овес и измешајте со дрвена лажица да се покрие целосно.
- Гранолата префрлете ја во тепсијата за печење и распоредете ја подеднакво да се израмни. Печете ја околу 25 минути, додека да добие златножолта боја, со повремено мешање.
- Откако целосно ќе се олади, искршете ја гранолата на ситни парчиња и чувајте ја во тегла или во сад со херметичко затворање. Сувата гранола можете да ја грицкате за ужинка или да ја помешате со млеко/јогурт за појадок или за вечера.
На здравје!