Одлични се за цревата и метаболизмот
Кајсиите содржат голема количина антиоксиданси кои се клучни за зајакнување на имунитетот и намалување на оксидативниот стрес – сето тоа влијае на посилната способност на организмот подобро да се заштити од инфекции, воспаленија, но и од посериозни болести.
Тие се исклучително хранливи, а освен што го подобруваат варењето, многу се корисни и за очите
Содржат голема количина витамини и минерали, а притоа имаат и екстремно малку калории. Две свежи кајсии (70 грама) содржат: многу малку калории (само 34), само 34,8 грама јаглени хидрати, 1 грам протеини, многу малку масти, 4 проценти калиум, малку влакна, и витамини А, Ц и Е.
Покрај тоа, тие содржат бета каротин, лутеин и зеаксантин, моќни антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес.
Исто така, не е занемарлива количината на растителни влакна, кои благотворно делуваат на цревата и на целиот дигестивен систем.
Најдобро е да се јадат цели и нелупени, но претходно треба добро да се измијат.
Внимание – кајсиите имаат висока содржина на калиум
Кајсиите се богати со калиум, минерал кој служи и како електролит. Тој е одговорен за испраќање нервни сигнали, регулирање на мускулните контракции и за балансот на течности. Две кајсии (70 грама) обезбедуваат 181 мг од овој минерал, што е 4% од дневните потреби. Бидејќи калиумот тесно соработува со натриумот за одржување на балансот на течности, адекватниот внес може да помогне да се спречи надуеност и да се одржи здрав крвен притисок.
Една анализа на 33 студии покажала дека исхраната богата со калиум значително го намалува крвниот притисок и резултира со 24 проценти помал ризик од мозочен удар. Сепак, важно е да се напомене дека луѓето кои имаат кардиоваскуларни проблеми или проблеми со бубрезите не треба да јадат премногу од ова овошје, а најдобро би било целосно да го избегнуваат. Особено ако примаат редовна терапија.