Здравје

За што се корисни кајсиите и кој не треба да ги јаде

Одлични се за цревата и метаболизмот

Кајсиите содржат голема количина антиоксиданси кои се клучни за зајакнување на имунитетот и намалување на оксидативниот стрес – сето тоа влијае на посилната способност на организмот подобро да се заштити од инфекции, воспаленија, но и од посериозни болести.

Тие се исклучително хранливи, а освен што го подобруваат варењето, многу се корисни и за очите

Содржат голема количина витамини и минерали, а притоа имаат и екстремно малку калории. Две свежи кајсии (70 грама) содржат: многу малку калории (само 34), само 34,8 грама јаглени хидрати, 1 грам протеини, многу малку масти, 4 проценти калиум, малку влакна, и витамини А, Ц и Е.

Покрај тоа, тие содржат бета каротин, лутеин и зеаксантин, моќни антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес.
Исто така, не е занемарлива количината на растителни влакна, кои благотворно делуваат на цревата и на целиот дигестивен систем.

Најдобро е да се јадат цели и нелупени, но претходно треба добро да се измијат.

Внимание – кајсиите имаат висока содржина на калиум

Кајсиите се богати со калиум, минерал кој служи и како електролит. Тој е одговорен за испраќање нервни сигнали, регулирање на мускулните контракции и за балансот на течности. Две кајсии (70 грама) обезбедуваат 181 мг од овој минерал, што е 4% од дневните потреби. Бидејќи калиумот тесно соработува со натриумот за одржување на балансот на течности, адекватниот внес може да помогне да се спречи надуеност и да се одржи здрав крвен притисок.

Една анализа на 33 студии покажала дека исхраната богата со калиум значително го намалува крвниот притисок и резултира со 24 проценти помал ризик од мозочен удар. Сепак, важно е да се напомене дека луѓето кои имаат кардиоваскуларни проблеми или проблеми со бубрезите не треба да јадат премногу од ова овошје, а најдобро би било целосно да го избегнуваат. Особено ако примаат редовна терапија.

Слични написи

Постапка при убод од пчела, доколку сте алергични

admin

Долгото седење го зголемува ризикот за добивање рак

Biba

Киселини за време на бременоста

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.