Здравје Избор на уредникот

Загадениот воздух предизвикува предвремено породување

 

Според најновото истражување на Универзитетот на Калифорнија, трудниците кои живеат во големи градови и се изложени на загаден воздух, имаат три пати поголема веројатност да се породат пред време, отколку трудниците кои живеат во рурални подрачја.

Сообраќајот е најголем виновник за штетните испарувања кои можат да предизвикаат компликации во бременоста. Соединенијата кои се ослободуваат од согорувањето на бензинот го зголемуваат ризикот од предвремено породување за 30 %, а индустриските и земјоделските хемикалии за 21 %.

Истражувачите, исто така, забележале дека концентрациите на загадувачи се повисоки во зимскиот период отколку во летниот и дека воздухот во приморските градови е почист.

„Загадувањето на воздухот е поврзано со ниска родилна тежина на бебињата и со предвремено породување“, вели aвторката на студијата Беате Риц, професор по епидемиологија и еколошки здравствени науки на Универзитетот на Калифорнија (UCLA).

Ова посебно се однесува на жените кои дишат загаден воздух во првиот триместар и во последните неколку месеци и недели од бременоста.

Истражувачите ги споредиле податоците од 100 000 родилки со информации за квалитетот на воздухот и утврдиле дека зголемените концентрации на бензен, амониум нитрат и полициклични ароматични јаглеводороди во воздухот, се посебно опасни за трудниците.

„Некои загадувачи се директно поврзани со индустријата и со урбанизацијата, но најголема опасност за трудниците претставува изложувањето на издувни гасови од автомобилите“, заклучува Риц.

 

Можеби ќе ве интересира

Гледањето реклами ги дебелее децата

Biba

Раното стапување во сексуални односи го зголемува ризикот од рак на грлото на матката

Biba

Десетте заповеди на добриот сон

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.