Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Забите не треба да се мијат веднаш по јадењето

Кликнете на копчето "Сподели" и другите да го прочитаат написот.
  •  
  •  

Стоматолозите советуваат како да постапувате со вашите заби за подобро да ги зачувате.

Забите не треба да се мијат веднаш по јадењето од причина што додека се јаде, непцето и забите омекнуваат и со тоа ризикуваме оштетување. Затоа треба да почекаме барем 30 минути.

Пливањето нема никакви лоши последици по телото, но изложувањето на забите и непцето на водата од базен не се препорачува поради средствата што се користат за дезинфекција на водата која е штетна за забите и за непцето. Истражувања што биле спроведени во осумдесеттите години од минатиот век, покажале дека 40% од тестираните пливачи имаат проблеми со забите баш поради употребата на средствата за дезинфекција на водата во базените.

Кафето пијте го што е можно побрзо, не подолго од 20 минути,  за да не му дозволите на кофеинот да ви ги уништува забите и непцата.

Забите мијте ги посебно, никако додека се туширате. На овој процес треба убаво да му се посветите.

Исто така, не се препорачува дучење на јазикот за пирсови, ниту џвакање на мраз за да не си ги оштетите забите и повредите непцата.