Потребни состојки за пандишпанот:
2 чаши шеќер
1 3/4 чаши брашно
1 чаша какао
1 лажичка сода бикарбона
1 1/2 лажичка прашок за печиво
1/2 лажичка сол
2 јајца
1 чаша млеко
1/2 чаша масло (може да се замени со стопен путер)
2 лажички екстракт од ванила
1 чаша зовриена вода
Потребни состојки за филот:
3/4 чаша омекнат путер
1 1/2 чаша какао
4-5 чаши шеќер во прав
2/3 чаша млеко
1 лажичка екстракт од ванила
Начин на подготовка:
Пандишпан:
- Пуштете ја рерната да се загрева на 175 степени Целзиусови. Намастете и набрашнете две тавчиња (или калапи за торта) од 22 см (по можност округли), и врз брашното ставете хартија за печење (за полесно да се извади испечениот пандишпан).
- Во подлабок сад ставете ги состојките за пандишпанот: шеќерот, брашното, какаото, содата, прашокот за печиво и солта. Измешајте ги да се изедначат.
- Додајте ги млекото, јајцата, маслото и ванилата и матете со мискер околу 3 минути. Полека додавајте ја зовриената вода додека матите со мискер. Смесата за пандишпан распоредете ја подеднакво во двата калапи за печење.
- Печете 30-35 минути и пробајте дали е пандишпанот испечен со дрвена чепкалка за заби. Пред да ги извадите пандишпаните од калапите, оставете ги да се ладат околу 20 минути. Потоа превртете го калапот наопаку и многу внимателно одвојте го пандишпанот од калапот и од хартијата за печење.
Фил:
- Во длабок сад матете го путерот додека стане пенест. Додајте ги шеќерот и какаото, измешајте да се изедначи филот, потоа додајте ги млекото и ванилата и повторно измешајте да добиете мазна конзистенција.
- Двата пандишпани пресечете ги хоризонтално на два или на три дела (да добиете вкупно 4 или 6). Исфилувајте го секој слој пандишпан еден врз друг и потоа покријте ја целата торта со филот. По желба, декорирајте со какао во прав, шлаг, овошје или чоколадни трошки.
На здравје!