Потребни состојки:
4 јајца на собна температура
7 лажици шеќер
6 праски
1 ќесичка шлаг пена + млеко според упатството
1 чаша павлака за готвење
1 ќесичка ванилин шеќер
Начин на подготовка:
- Во шлаг-пената ставете шеќер по вкус и изматете ја според упатството на ќесичката.
- Изматете ја и павлаката за готвење.
- Праските излупете ги и исчистени од семките изблендајте ги во блендер до посакуваната густина.
- Во длабок сад изматете ги јајцата со шеќерот и ванилата, да добиете густа пенеста конзистенција.
- Измешајте сè заедно со лажица или шпатула, да се соединат сите состојки. Префрлете ја смесата во садови за замрзнување и ставете ги во замрзнувач најмалку 2-3 часа.
- Сладоледот сервирајте го откако убаво ќе замрзне, декориран со парчиња свежа праска.
На здравје!