Домашен сладолед со праски

 

Потребни состојки:

4 јајца на собна температура

7 лажици шеќер

6 праски

1 ќесичка шлаг пена + млеко според упатството

1 чаша павлака за готвење

1 ќесичка ванилин шеќер

Начин на подготовка:

  1. Во шлаг-пената ставете шеќер по вкус и изматете ја според упатството на ќесичката.
  2. Изматете ја и павлаката за готвење.
  3. Праските излупете ги и исчистени од семките изблендајте ги во блендер до посакуваната густина.
  4. Во длабок сад изматете ги јајцата со шеќерот и ванилата, да добиете густа пенеста конзистенција.
  5. Измешајте сè заедно со лажица или шпатула, да се соединат сите состојки. Префрлете ја смесата во садови за замрзнување и ставете ги во замрзнувач најмалку 2-3 часа.
  6. Сладоледот сервирајте го откако убаво ќе замрзне, декориран со парчиња свежа праска.

На здравје!

 

Забрането е копирање на текстот!