Select Page

Доделувањето на наградите Оскар би можело да се одложи

Доделувањето на наградите Оскар би можело да се одложи

Иако 93-то издание на Оскарите е закажано за февруари 2021 година, според светските медиуми, Академијата за филмска уметност и наука размислува да ја одложи оваа голема свеченост.

Кога во април беа објавени новите привремени измени во правилата за одржување на Оскарите, поради пандемијата на коронавирус, претседателот на Академијата, Дејвид Рубин, рече дека е рано да се знае како може да се измени емитувањето на доделувањето на наградата „Оскар“ во 2021 година.

„Невозможно е да се знае какви промени ќе се случат. Знаеме дека сакаме да го прославиме филмот, но не знаеме точно во каква форма ќе биде“, рече тој.

 

 

Според вообичаените правила, филмот мора да има седумдневно кино-издание во округот Лос Анџелес за да се квалификува за Оскар. Но, за оваа година филмовите, дигитално објавени, можат да се квалификуваат ако студиото првенствено планирало кино-издание.

„Мислам дека сите сочувствуваме со состојбата на режисерите и ние сме тука да ги поддржуваме нашите членови и филмската заедница“, рече Рубин.

Новите правила вклучуваат дозволување кино-прикажувањата да се одржуваат квалификуваат за Оскари во Њујорк, Чикаго, Мајами, Атланта и Беј зоната, наместо во Лос Анџелес. Академијата одби да ја коментира информацијата.

Не е јасно дали одложувањето на Оскар значи дека Академијата дозволува филмови што беа објавени по крајниот рок да се квалификуваат за наградите на Академијата во 2021 година.

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.