Денес е Светскиот ден на смеењето

Денес се слави смеењето. Насекаде низ светот луѓето го прославуваат 10 јануари како Светски ден на смеењето.

Идејата ја преточил во стварност Индиецот Мадан Катаира со цел да ги поттикне луѓето повеќе да се смеат, да се весели и радосни.

Светскиот Ден на смеата е востановен во 1998 година и се слави два пати во годината, на 10 јануари и 2 мај.

Смеењето е делотворно како за психичкото така и за физичкото здравје.

Кога се смееме активираме дури 80 мускули, од тоа 17 мускули на лицето. Со смеењето се поттикнува и лачењето на хормонот на среќа ендорфин.

Експертите велат дека неколку минути смеење е еднакво на 15 минути на вежбање на собен велосипед.

Исто така, истражувања покажуваат дека возрасните се смеат 17 пати дневно, а децата дури 300 пати. Според истите истражувања, жените се смеат повеќе од мажите.

Смејте се, бидете среќни и радосни. Славете го Денот на смеата.

Копирањето на содржината е забрането!