11.8 C
Скопје
25 февруари 2024
Љубов и секс

Девет работи што можат да го оштетат кондомот за време на сексот

 

Понекогаш, кондомот не ја исполнува функцијата за која е наменет – заштита од несакана бременост и заштита од сексуално преносливи болести.

Постои правило, според кое, доколку кондомот се користи исправно како што е пропишано, неговата заштита е 98 %, но доколку не се придржуваме на пропишаните правила за користење – неговата сигурност е 0 %.

Страшно е кога ќе забележите дека кондомот што го користите за време на сексот се оштетил, се скинал или се дупнал, и со тоа сте се изложиле на несакана можност од забременување или на можност од добивање на сексуално пренослива болест.

Постојат многу начини да добиете нефункционален кондом:

  • Му поминал рокот кој е препорачан за користење или сте го чувале неправилно. Многу е битно кондомот да се користи во пропишаниот период, поради запазување на квалитетот на латексот од кој е изработен, и посебно е важно кондомот да не го чувате во новчаници, по џебови, или на места на кои би бил изложен на повисока температура. Секое такво чување на кондомот доведува до негово стареење и сушење, зголемена порозност, а со тоа и негова небезбедност.
  • Воздушен меур во кондомот. Ако при користење на кондомот дозволите во него да остане воздушен меур, се доведувате во опасност. Воздушниот меур за време на сексуалниот однос е под зголемен притисок и со самото тоа може да доведе до пукање на кондомот.
  • Премногу тесен кондом. Kористење на кондом кој не е со правилната големина за пенисот, исто така претставува потенцијална опасност. Тесниот кондом е константно изложен на притисок и на ширење на латексот, и со тоа може да доведе до пукање.
  • Кондом кој нема доволна количина на лубрикант. Во овој случај материјалот од кој е изработен кондомот е сув, па заради тоа триењето при сексуалниот однос се зголемува и со тоа се зголемува и опасноста од пукање.
  • Користење на лубрикант на маслена основа. Латексот и лубрикантите на маслена база не се добар пар. Маслениот лубрикант го уништува латексот и го прави порозен и подложен на кинење.
  • Погрешно отворен кондом. Ако кондомот го отворате со заби постои голема веројатност да го оштетите со забите. Доволно е да се направи и микро оштетување кое за време на односот може да се претвори во дупче или пак да доведе до пукање на кондомот.
  • Премногу влакна на вагиналната или регијата околу пенисот. При сексуалниот однос влакната го зголемуваат триењето околу кондомот и тоа може да доведе до негово пукање.
  • Свежо избричена вагина. Влакната што се подраснати во ситуација кога вагината е свежо избричена се остри и цврсти и можат да и на најмал допир да доведат до кинење на кондомот.
  • Недостаток на простор на врвот од кондомот. Кога користите кондом секогаш оставајте простор на врвот од кондомот. Ако ова не го направите, може да се случи пукање на кондомот дури и за време на ејакулацијата.

 

Слични написи

Која е врската помеѓу домашните обврски и сексот

admin

Љубов или страст

dart

Што значи кога партнерот ќе потоне во сон веднаш по водењето љубов

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.