Кафето е омилен пијалок во кој уживаат безброј луѓе ширум светот поради богатиот вкус и кофеинскиот ефект.
Додавањето на одредени зачини во кафето не само што може да го подобри неговиот вкус, туку и потенцијално да го забрза вашиот метаболизам.
Диететичарката Шери Бергер откри два зачина кои можете да ги додадете во кафето за да го подобрите метаболизмот. Станува збор за циметот и куркумата.
Цимет
Циметот, познат по својот топол и сладок вкус, е разновиден зачин кој се наоѓа во многу шољи за кафе низ светот. Неговите ароматични и малку зачинети ноти можат да го подобрат вкусот на вашиот утрински пијалок. Освен неговата кулинарска привлечност, се верува дека циметот има потенцијална врска со метаболизмот.
Студиите покажуваат дека циметот е корисен за зголемување на чувствителноста на инсулин и за подобрување на нивото на шеќер и холестерол во крвта, кои се клучни за губење на тежината и целокупното здравје.
Која е улогата на циметот кога станува збор за метаболизмот?
Циметот може да помогне во забрзувањето на метаболизмот преку неколку механизми. Може да ја подобри чувствителноста на инсулин, овозможувајќи му на телото поефикасно да го регулира нивото на шеќер во крвта. Ова, пак, може да ја намали веројатноста за складирање маснотии и да ја промовира употребата на гликоза за енергија. Циметот може да има термогено дејство, што значи дека може малку да ја зголеми стапката на метаболизам со зголемување на производството на топлина во телото по консумирањето.
Куркума
Куркумата со својот земјен и малку пикантен вкус е зачин кој доби популарност поради својот уникатен вкус и потенцијалните здравствени придобивки. Иако не е традиционален придружник на кафето, некои луѓе додаваат куркума во своето кафе, и на тој начин го збогатуваат неговиот вкус.
Куркумата содржи активно соединение наречено куркумин, кое е предмет на истражување за неговата потенцијална улога во забрзувањето на метаболизмот.