Спорт

Во најава големи промени во трансферите на фудбалерите

Посебна комисија на FIFA предложи користење на посебен алгоритам според кој би се пресметувале отштетите за играчите при трансфер од клуб во клуб, и плаќање на данок на луксуз за клубовите-трошаџии. Се предлага и ограничување на бројот на играчи кои одреден клуб може да ги прати на позаjмица.

Во извештајот на комисијата се истакнува дека сегашниот систем овозможува различни видови на искористувања, главно на младите играчи и е штетен за интегритетот на натпреварувањето.

“Системот на трансфер на играчи се претвора во шпекулативен пазар, што не е фер кон клубовите што произведуваат фудбалери и се темел на професионалниот спорт. Затоа се неопходни механизми преку кои ќе се постигне транспарентност и објективност во пресметката на отштетата при трансферите” изјавуваат од FIFA.

За да се постигне сето тоа, се предлага користење на алгоритам, односно систем на математички правила со кои би се пресметувала вредноста на играчот.

Со воведување на данок на луксуз од FIFA сакаат да основаат фонд на солидарност кој би се полнел со пари собрани од најбогатите трансфери, додека бројот на играчи што еден тим може да ги позајми во сезона би можел да се ограничи на 6-8.

Овие заклучоци се во склад со програмата на претседателот на FIFA, кој најави дека еден од приоритетите ќе му биде реформата на системот на трансфер на играчи.

Слични написи

Франција со бронза на СП во ракомет

admin

Македонија се искачи на првото место во групата

admin

Посрамениот Калиниќ е на чекор до трансфер во Атлетико Мадрид

admin

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.