Здравје

Бруксизам – чкрипење со забите

Ноќното чкрипење со забите, кое се нарекува бруксизам, не е само непријатно за оној што спие до вас, туку може да предизвика и одредени здравствени проблеми, затоа што во тие моменти се користи поголема сила отколку при обичното џвакањето, велат стручњаците.

Има два вида на бруксизам: движење на долната вилица, што може да биде прилично гласно, и вториот вид е стискање на забите без движење, што е нечујно.

Порано се мислело дека бруксизмот е предизвикан од несовпаѓање на долниот и горниот забен лак, но новите истражувања покажуваат дека има психогено потекло и е предизвикан од стрес, анксиозност и психичката напнатост, на кои сме често изложени во брзото темпо на животот.

Стручњаците нагласуваат дека голема улога игра и генетиката, која е одговорна за 40 – 60 % од случаите. Чкрипењето со забите е двапати почесто кај пушачите отколку кај непушачите, а причинители можат да бидат и лековите, користењето на дрога и пиењето алкохол.

Бруксизмот предизвикува прекумерно трошење и пукање на забите, болки во забите и вилиците и главоболки. Успешно се третира со психотерапија и отстранување на медицинските и психолошките причинители за стресот, а се користат и посебни штитници за забите ноќно време кои го амортизираат стискањето на вилиците и ги заштитуваат забите од триење.

И децата можат да страдаат од бруксизам

Особено децата на предучилишна возраст, во периодот кога им никнуваат млечните заби и потоа во периодот кога им никнуваат трајните заби. Приближно 15 – 33 % од децата несвесно чкрипат со забите, исто како и и возрасните, претежно за време на спиењето.

Сè уште не се знае точната причина за оваа појава кај децата, но се претпоставува дека причините вклучуваат несоодветен контакт на долната и горната вилица, несовпаѓање помеѓу горната и долната вилица, болест, некои други медицински состојби како што се алергиите, малнутриција, ендокрини нарушувања, и психолошки фактори како стрес и анксиозност.

И кај децата чкрипењето со забите може да предизвика трошење на забите, главоболки и болки во вилиците.

За да ја намалите оваа појава кај нив, редовно посетувајте го стоматологот, намалете го стресот особено пред спиење, погрижете се детето да пие доволно течности, бидејќи и дехидратацијата се поврзува со бруксизмот и правете вежби за релаксација на мускулите.

Кај предучилишните деца обично не се потребни никакви интервенции, а кај поголемите може да се јави потреба од носење на штитник за забите ноќно време кој ќе го изработи вашиот стоматолог или други стоматолошки интервенции.

Слични написи

За што се корисни кајсиите и кој не треба да ги јаде

dart

Колку вода ви треба во текот на денот?

dart

Зошто ве болат забите иако немате кариес

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.