Потребни состојки:
1 кг компири, излупени, измиени и исечени на парчиња
3 лажици палента
2 лажици масло
сол и бибер по вкус
1/2 лажичка мелен црвен пипер
1 лажичка суви мешани зачини
Начин на подготовка:
- Компирите исушете ги на кујнска крпа и ставете ги во длабок сад.
- Одозгора посипете ги со три лажици палента, сол, бибер, мелен црвен пипер и мешаните зачини.
- На крај додајте го маслото и со раце измешајте ги компирите да се залепат за нив палентата и зачините.
- Наредете ги компирите во широка тава или тепсија на хартија за печење и распоредете ги во еден слој.
- Печете ги околу 15 минути на 250 степени Целзиусови.
- Послужете ги со мајонез и кечап, како прилог со месо или со салата.
На здравје!