Потребни состојки:
2 главици кромид ситно исечкани
1,5 кг компири излупени и исечкани на тркалца
400-500 г пилешко месо (стекови или копани) исечкани на залчиња
200 мл вода
зејтин
сол, бибер, зачини по вкус
За преливот:
3 јајца
400 мл јогурт
3 лажици брашно
2-3 лажици ситно сечкан магдонос
сол и бибер
Начин на подготовка:
- Кромидот ставете го во тенџере со зејтин на средна температура и пржете го додека да стане проѕирен. Додајте го месото, кратко пропржете го заедно со кромидот и додајте ја водата. Оставете го месото да се динста околу 2 минути.
- Додајте го компирот, зачинете со сол, бибер и зачини по ваш вкус, и измешајте. Префрлете ја содржината од тенџерето во тавче за печење. Ако има потреба, додајте уште вода.
- Тавчето покријте го со капак или со фолија и печете околу 20 минути во рерна загреана на 250 степени Целзиусови.
Прелив:
- Јајцата изматете ги со жица за матење, додајте ги јогуртот, брашното и магдоносот, зачинете со сол и бибер, и сè убаво измешајте да добиете хомогена смеса.
- Извадете ја тавата од рерна, тргнете го капакот и прелијте ја мусаката со преливот. Вратете ја тавата (без капак) уште десетина минути во рерна додека компирите да се запечат.
- Мусаката послужете ја топла, со салата по ваш избор.
На здравје!