Гастрономија

Батерскоч карамели

 

Потребни состојки:

1 чаша путер (во парчиња на собна температура)

2 1/2 чаши шеќер

3/4 чаша вода

1/2 чаша јаворов сируп

1/4 чаша мед

1/2 лажичка сол

1/2 лажичка рум

Начин на подготовка:

  1. Во тенџере на средна температура ставете ги шеќерот, водата и јаворовиот сируп. Покријте го тенџерето со капак и оставете го шербетот да зоврие, без мешање.
  2. Откако убаво ќе се згусне додајте ги путерот, солта и румот и мешајте постојано додека смесата повторно да се згусне.
  3. Тргнете го тенџерето од шпорет, додајте го румот и измешајте. Смесата сипете ја во правоаголно тавче намастено со путер.
  4. Оставете го 1-2 минути да се лади и потоа исечете ги карамелите на коцки или во форма по ваша желба.

На здравје!

 

Слични написи

Нискокалоричен чипс од краставици печен во рерна

Biba

Крем салата од брокула и сланина

Biba

Протеинско ледено кафе од три состојки

admin

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.