Select Page

Австралија користи дронови за да ги лоцира крокодилите кои се во близина на пливачите

Австралија користи дронови за да ги лоцира крокодилите кои се во близина на пливачите

 

Австралија почна да користи дронови за локација на крокодили кои се во близина на плажите и пливачите, за да го намали процентот на напади од крокодилите.

Дронови се користат во Квинсленд, а развиени се со заеднички сили на Little Ripper Group и Универзитетот за технологија во Сиднеј. Овие дронови, благодарение на AR технологијата, можат да откријат до 16 видови водени животни, вклучително и ајкули, а системот има прецизност од 93 %.

Дроновите се опремени со сирени и звучници и можат да ги предупредат пливачите во случај на опасност.

“Ова е одличен начин на употреба на дроновите, ни помага да ја зголемиме безбедноста на јавноста и е многу корисен”, изјави Серж Вич, професор на Универзитетот Џон Мурс во Ливерпул.

 

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.