Здравје

Фрламе еден од најздравите делови од лубеницата

 

Кората од лубеницата не само што е добра за јадење, туку е и полна со хранливи материи.

Летото е период кога лубеницата е едно од овошјата што најмногу ги консумираме. Но, знаејќи или не, секогаш ја фрламе кората која е полна со хранливи и здрави состојки.

Белиот слој помеѓу кората и црвениот дел е полн со материи потполно различни од материите што се наоѓаат во црвениот дел. Содржи повеќе влакна и калиум, кои се многу важни за нашето срце. Исто така, според Agricurtural Research Services, кората на лубеницата содржи и цитрулин, многу јака аминокиселина која игра клучна улога во опуштањето на крвните садови, го намалува крвниот притисок, го намалува заморот, го зајакнува имунитетот, учествува во борбата против ракот, влијае на растот на мускулите и побрзо заздравување на раните.

 

Слични написи

Дали пиењето кафе секој ден може да направи да живеете подолго?

dart

Андропауза – машка верзија на менопаузата

Biba

Залеаните шестки се поотпорни на кариес за 70 проценти

admin

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.