Состојки:
1 јајце
1 главица кромид, ситно исечкан
1 лута пиперка (ако сакате луто)
1 лажичка магдонос, ситно исечкан
2 шољички рендана тиквица
1/2 шољичка пармезан
маслиново масло
сол и бибер по вкус
Подготовка:
- Јајцето во сад кратко разматете го со виљушка и додајте ги насецканиот кромид, солта и биберот.
- Од изренданата тиквица процедете го вишокот вода и ставете ја заедно со пармезанот во смесата со јајцето. Додајте го магдоносот и измешајте убаво да се соединат состојките. Ако е смесата премногу течна може да ја згуснете со една кришка леб омекнат во вода и убаво исцеден. По желба додајте ја лутата пиперка ситно исечкана.
- Од смесата формирајте плескавици кои ќе ги пржите во маслиново масло во тавче 3-4 минути од едната страна, а потоа свртете ги на другата страна и ставете го тавчето во рерна на 200 степени Целзиусови да се допечат уште 10 минути.
На здравје!