Потребни состојки:
2 лажици маслиново масло
4 стебленца млад кромид, исечкани на тркалца
2 чешниња ситно исечкан лук
2 чаши тестенина орзо
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка бибер
6 чаши топол бујон од зеленчук
220 г аспарагус, исчистен и исечен на парчиња долги 5-6 см
половина китка брокула, исечена на парчиња долги 5-6 см
2 помали тиквички, исчистени и исечени по должина на четвртинки долги 5-6 см
140 г смрзнат грашок
1/2 чаша исечкан кељ
1/2 чаша рендан пармезан
ситно изрендана кора од 1 лимон
1/4 чаша ситно исечкан магдонос
1/4 чаша ситно исечкан босилек
Овие состојки се доволни за 6 порции.
Начин на подготовка:
- Во длабока тава на средна температура ставете го маслиново масло. Кога ќе се загрее ставете го младиот кромид и пржете го околу 1 минута. Додајте го лукот и пржете уште 30 секунди.
- Додајте го орзотото и мешајте сè заедно околу 1-2 минути. Додајте го топлиот бујон, нежно измешајте и оставете го да зоврие.
- Оваа смеса нека врие 5 минути, потоа во неа додајте ги аспарагусот, брокулата, тиквичките и грашокот. Измешајте и оставете да врие околу 2 минути. Потоа додајте го кељот, пармезанот и кората од лимон. Измешајте убаво и оставете сè да се вари уште 2 минути.
- На крај додајте ги босилекот и магдоносот. Вака подготвеното орзото сервирајте го додека е топло, декорирано со рендан пармезан и свеж исечкан магдонос и босилек.
На здравје!