Гастрономија

Колбаси, пиперки и кромид во две варијанти

 

Потребни состојки:

1/4 чаша маслиново масло

400-500 г колбаси

2 насечкани пиперки

2 главици насечкан кромид

4 чешниња насечкан лук

1 лажичка сол

1 лажичка црн бибер

1/2 лажичка оригано

1 лажица насечкан свеж босилек

2 лажици доматно пире

1 чаша суво вино

2-3 насечкани патлиџани

Начин на подготовка:

  1. Во подлабоко тавче на средна температура пржете ги колбасите додека да потемнат од двете страни, околу 7-10 минути. Потоа извадете ги од тавчето и исцедете ги од маснотијата.
  2. Вратете го тавчето на шпорет на средна температура и ставете ги во него пиперките, кромидот, солта и црниот бибер. Гответе ги додека да омекнат пиперките и кромидот, околу 5 минути.
  3. Додајте го ориганото, босилекот и лукот, и гответе уште две минути.
  4. Потоа додајте го доматното пире и измешајте. Додајте ги виното и патлиџаните и мешајте додека смесата почне да се динста.
  5. Колбасите пресечете ги на парчиња по ваша желба и ставете ги во тавчето. Гответе додека да се згусне сосот, околу 20 минути. Потоа тргнете ја тавата од шпорет и послужете го јадењето додека е топло класично во чинии или може со него да направите топли сендвичи.

На здравје!

 

Слични написи

Не ја фрлајте водата во која ги готвите тестенините

Biba

Нутела ќе добие сериозна конкуренција

Biba

Замрзнат десерт со карамел

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.