Гастрономија Избор на уредникот

Домашен леб што не се меси

 

Потребни состојки:

3 чаши интегрално пченично брашно

3 чаши сенаменско брашно (или други типови брашно по ваш избор, важно да има 6 чаши)

1/2 лажичка инстант квасец

2 1/2 лажички сол

3 1/2 чаши топла вода (не врела)

Начин на подготовка:

  1. Во голем и длабок сад измешајте ги брашното, квасецот и солта. Додајте ја водата и измешајте (не месете). Треба да добиете меко и влажно тесто. По потреба може да додадете уште вода.
  2. Покријте го садот со пластична фолија и оставете го тестото на топло место околу три часа да нарасне. По три часа тестото треба да биде нараснато и со меурчиња. Поделете го на половина, едната половина ставете ја во помал сад, покријте го садот со пластична фолија на која ќе направите неколку изрези со нож за тестото да “диши” и ставете го во фрижидер.
  3. Од другата половина тесто формирајте векна. Ставете ја на добро набрашнета површина и преклопете ја два пати. Превртете го тестото со преклопот надолу и ставете го во огноотпорен сад обложен со хартија за печење. Лесно набрашнете го тестото одозгора, покријте го со памучна крпа (што не остава влакненца) и оставете го да нарасне уште еднаш, час и половина до два часа.
  4. Кога ќе биде спремно за печење, расечете го тестото со нож одозгора 2-3 пати, покријте го со капак и ставете го во рерна загреана на 230 степени Целзиусови да се пече околу половина час. Потоа тргнете го капакот и печете уште 15-20 минути.
  5. За втората векна: по 2-4 дена извадете го тестото од фрижидер 2-3 часа пред да го печете и повторете ги чекорите 3 и 4.

На здравје!

 

 

Слични написи

Топло чоколадо

Biba

Дали знаете колку се намалува рокот на траење на јогуртот ако не се чува во фрижидер?

Biba

Колаче со кајсии

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.